Hem > Forum > Ångest > Förväntansfull/fylld av fasa/likgiltighet

Förväntansfull/fylld av fasa/likgiltighet

Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)
2
 • Jag har haft problem med oro och ångest hela mitt liv. Dock har det eskalerat på senare tid… Eller så har jag fått upp ögonen för hur jag verkligen mår och har det. När man arbetar och hör kollegors liv och vad som är normala inslag i folks liv, alltså basic saker som att städa o laga mat efter jobbet samt umgås med sin partner. Visst alla kan va orkeslös ibland men jag är helt färdig efter en jobbdag och det finns inget som helst utrymme för att orka nåt mer alls den dagen. Till saken hör att det alltid varit så för mig. Jag har bara inte förstått varför… Tills nyligen då jag hittade gad och fattade att det var det jag hade. Psykologen var helt på samma spår o föreslog en kombinerad behandling med kbt och medicin. Men just medicinen oroar mig… Är lite skrämd för antidep.

  Ser att det var länge sen du skrev men hur mår du idag?

  Jag har haft problem med oro och ångest hela mitt liv. Dock har det eskalerat på senare tid… Eller så har jag fått upp ögonen för hur jag verkligen mår och har det. När man arbetar och hör kollegors liv och vad som är normala inslag i folks liv, alltså basic saker som att städa o laga mat efter jobbet samt umgås med sin partner. Visst alla kan va orkeslös ibland men jag är helt färdig efter en jobbdag och det finns inget som helst utrymme för att orka nåt mer alls den dagen. Till saken hör att det alltid varit så för mig. Jag har bara inte förstått varför… Tills nyligen då jag hittade gad och fattade att det var det jag hade. Psykologen var helt på samma spår o föreslog en kombinerad behandling med kbt och medicin. Men just medicinen oroar mig… Är lite skrämd för antidep.

  Jag känner mig kvalificerad att svara eftersom jag haft ångest i snart 40 år! Bli inte uppskrämd pga det bara. Trots det obehaget stark ångest (även oro och ångest av lägre grad försämrar livskvaliteten).

  Generaliserad ångest är bra om det kan behandlas snabbt. dvs har man haft ångest i 2 år jämfört med 10 år, är det av många skäl svårare att behandla det senare tillfredsställande.

  En god nyhet är att du har en psykolog som verkar vara engagerad och att du fått tillfälle att testa något antidepressivt. Misstänker att man gett någt s.k SSRI (Cipralex, Seroxat, Zoloft, Fluoxetin m-fl generika) eller SNRI Efexor (Venlafaxin) eller Cymbalta (duloxetin). Vanligt är att man känner lätt illamående, kanske lite lös mage i några dagar tills kroppen vant sig. En del kan också får problem med potensen/libido, svårt att få utlösning, och allmän minskad sexlust hos både män och kvinnor – dock verkar det som att män får något mer ihållande symtom.

  SSRI höjer halten av serotonin kan man enkelt säga. SNRI höjer också halten av noradrenalin. Särskilt serotonin påverkar ångest och nedstämdhet, medan noradrenalin kan påverka stämningsläget, och även göra att man blir lite aktiverad. Det kan vara bra för dom som har nedstämdhet med inslag av apati. Biverkningar i övrigt är att man kan få sömnproblem – särskilt om man redan har svårt att sova.

  SNRI kan någon gång ge hjärtklappning, och svettningar (ganska vanligt hos hos SSRI) också.

  Nu var det ju ett tag sedan du skrev det här inlägget, så jag hoppas att du fått möjlighet att blivit
  bättre med kombinationen KBT och antidepressiva.

  Skriv gärna en rad och berätta!!

Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)
2

Du måste vara inloggad för att svara på denna tråd.

Vi har gjort en säkerhetsuppdatering på Mind forum som innebär att logga in-förfarandet har ändrats. Du kommer i samband med att du loggar in få ditt lösenord skickat via e-mail.