Hem > Forum > Ångest > Ångest som inte vill släppa

Ångest som inte vill släppa

Visar 5 inlägg - 1 till 5 (av 5 totalt)
4
 • Hej

  Jätteskönt med ett forum där man kan skriva av sig, och där de som läser har en förståelse över problemen man har.
  Jag sa upp mig från mitt jobb i november 2018 efter några turbulenta månader som jag inte orkar skriva om här nu, men som kändes som om arbetsgivaren ville bli av med mig för jag blev obekväm i min fackliga roll.
  Hursomhelst har jag en historia av ångestproblem. Jag har även Aspergers syndrom, vilket gör att jag inte trivs så bra i sociala sammanhang. Dessa sammanhang har skapat enorm ångest och har oftast slutat med att jag kräkts oupphörligt i ett halvt dygn. Först trodde läkarna att det var cykliska kräkningar, en slags magmigrän och jag fick betablockerare och migränmedicin. Detta hjälpte inte särdeles bra, men 2014 kom man äntligen på att problemen var ångestrelaterade och jag fick ångestdämpande benzo och även SSRI. Jag är född 1969 så nu är jag 50 år. Jag fick diagnosen Aspergers 2016, och visste inte så mycket om den då. Nu har jag läst på om den och mycket stämmer med de symptom jag har, och beteenden som jag har, och har haft under hela min uppväxt.
  Just nu har jag haft en molande ångest i snart ett år, mycket av ilska på ledningen från min förra arbetsgivare. Jag har inte fått mycket förståelse från vården, så jag tänkte att här finns det säkert en del som har liknande erfarenheter av ångest. Min ångest är jobbigast på morgonen, då jag måste ta benzo för att klara av att starta dagen. Det känns inte bra, men jag vet inget annat sätt. Jag försöker motionera och jobba i trädgården, vilket hjälper mig lite, men ångesten vill inte riktigt släppa och nästa morgon så är den skyhög igen.
  Om någon känner igen sig och har något tips på hur jag ska gå vidare för att bli av med skiten, så jag kan i en framtid börja jobba igen, så skulle det vara otroligt uppskattat.

  Jag vet inte om jag kan hjälpa dig eller ge nåt bra råd, men jag kan dela med mig av min upplevelse av ångest och benzo.

  Jag hade ångest i flera år och fick tillslut benzo utskrivet, vilket ju är starkt beroendeframkallande. Och jag utvecklade ett beroende då jag var tvungen att höja dosen hela tiden för att uppnå önskad effekt. Detta höll jag på med i två år (det utvecklades till ett väldigt destruktivt missbruk, då medicinen i sig gav mig ångest i långa loppet). Sen var jag tvungen att gå igenom en avtändning som än idag känns (ett år och fyra månader senare).

  Så det jag kan råda dig till är att även om man känner att man behöver ta en tablett varje morgon, försök verkligen att inte låta det bli en vana. För när missbruket tar fart är det en lång och svår väg ut ur det.

  Jag har fortfarande ångest nästan varje dag, men det jag märkt hjälper mest är rutiner och motion. Klyschigt men sant! Nya vanor = nya hjärnceller = bättre mående, var det någon som sa.

  Trådstartaren

  Vad gör du för motion och rutiner?
  Jag tar en halv tablett Oxascand 15mg på morgonen, och ibland en till för att ångesten skall släppa så pass att jag kan äta frukost. Jag tar då också 100mg Sertralin. Sedan kan jag ta en halv tablett till Oxascand på kvällen vid behov.
  Jag vill inte komma in i något beroende, och jag vet inte om jag är på väg dit. Jag ska ta max 2 tabletter av Oxascand om dagen. Det har hänt vid väldigt ångestfyllda dagar att jag överstiger detta och de har haft koll på det på vårdcentralen har jag sett i min journal. Nu är jag enormt försiktig. Det jag skulle vilja prova är något annat än beroendeframkallande, och som man inte blir helt enormt trött på. Motion verkar ju vara grejen, men som sagt, vilken motion är bäst och hur mycket?

  Hej har du läst den här boken? Kanske kan du få tips från den. Den finns som ljudbok och biblioteken har den säkert så du kan beställa om den inte finns i hyllan.

  Hjärnstark av Anders Hansen 

   

  Har du screenat för PTSD? Känner igen mig i morgonångesten. PTSD är mycket vanligare än vad man tror. Vården funkar inte som den ska och ptsd misstas ofta för adhd, aspberger och autism.

  Det är absolut värt att screena för det, det är stor skillnad mellan behandlingarna.

Visar 5 inlägg - 1 till 5 (av 5 totalt)
4

Du måste vara inloggad för att svara på denna tråd.

Vi har gjort en säkerhetsuppdatering på Mind forum som innebär att logga in-förfarandet har ändrats. Du kommer i samband med att du loggar in få ditt lösenord skickat via e-mail.

Vissa användare kan för närvarande uppleva att inloggningen tar lång tid. Vi jobbar på problemet och hoppas att kunna åtgärda detta inom kort.