Hem > Forum > Ångest > ❤️VERKTYG FÖR ÅNGEST❤️

❤️VERKTYG FÖR ÅNGEST❤️

Visar 5 inlägg - 1 till 5 (av 5 totalt)
4
 • Hej du kära människa som lider av ångest!

  Jag som skriver har lidit av ångest stora delar av mitt liv. De flesta år utan att förstå vad det är jag har känt eller varit med om.

  Ångest handlar om separation. Ångest uppstår i vår uppväxt för att vi är med om separationskänslor mellan oss själva och de vi står närmast. Av så många olika själ. Ofta handlar det om att någon av eller båda våra vårdnadshavare inte varit tillgängliga och funnits och bemött de behov vi haft som barn.

  Denna känsla fortsätter vi sedan att känna när vi växer upp och som vuxna. Vi upplever separation till oss själva. Ett gap. Ett hålrum. En tomhet.

  När du har ångest – försök möta den. Försök känna efter var ångesten sitter i kroppen. På vilket sätt den känns. Har den en form eller färg, konsistens eller utseende? Ibland kan ångesten försvinna när vi försöker leta rätt på den/belysa den. Gör den inte det, och du hittar var i kroppen den känns mest – lägg dina händer där och försök uppmärksamma och acceptera exakt vad det är du känner.

  Om du orkar – fråga ångesten vad den vill säga dig, vad den vill lära dig eller varför den är där.

  Om du klarar av att vara kvar i ångesten – håll kvar händerna och ge dig själv uppmärksamhet och kärlek precis som du hade gjort om du var ditt eget barn, din närmaste vän, den viktigaste personen i världen eller hitta på något annat exempel som du kan relatera till. Eller allra helst ge bara till dig själv om du klarar av att känna att du är värd det.

  Jag har fått lära mig att ångesten är vårt inre barn som knackar på, som behöver vår uppmärksamhet, som behöver att vi ser honom eller henne. Att vi är med henne/honom. Att vi ger den kärlek detta barn inte fick tillräckligt av i sin uppväxt.

  Om ångest är separation så handlar det om att göra motsatsen, införa motsatsen i våra liv. Alltså kontakt. Kontakt med oss själva. Kontakt med människor på riktigt. Att vara i sanning. Att förena. Intimitet. Autencitet.

  Börja med kroppen. Gå genom kroppen. Läk kroppen och lyssna på kroppens behov. Det är svårare att tänka sig till en lösning än att låta sig vägledas av kroppen vid svåra känslor.

  Ångest är motstånd. Signaler från kroppen för att göra dig medveten på att någonting inte stämmer med hur du vill leva ditt liv.

  Jag önskar dig som läser detta all lycka med att läka din ångest. Det går. Det går att lära om. Det går att komma ur gamla mönster. Det går att läka. Det går att göra tvärtom.

  Kärlek!!!

  <3 Tack för bra råd!

  Googlade lite för blev nyfiken på om ångestens kärna är separation. Tänker litegrann att du skriver utifrån ett mer andligt perspektiv om vad ångest handlar om – förstår jag det rätt då? Man brukar ju exempelvis i meditation prata om kroppsscanning och bli mer medveten kring var ångesten sitter fysiskt.

  Det verkar som att ångest kan komma ur flera olika aspekter. Står såhär:

  Ångest är inte alltid relaterat till ett underliggande tillstånd. Det kan orsakas av:

  • Stress som kan bero på arbete, skola, personliga relationer
  • Emotionella trauman
  • Finansiella bekymmer
  • Stress som orsakas av ett kroniskt eller allvarligt medicinskt tillstånd
  • En större händelse eller prestation
  • Biverkan av vissa mediciner
  • Alkoholkonsumtion, droger som kokain
  • Syrebrist
  Trådstartaren

  Bra input! Klart att man inte måste gå på djupet jämt och att det kanske bara är en fysiologisk reaktion där och då på något väldigt konkret.

  Jag talar nog om vad min bild av långvarig ångest bottnar i och hur man kan bemöta det. Och det är kanske ett väldigt andligt plan. Var och en får ta till sig av det som tilltalar det inre ❤️

   

  Tack!

  <3 Det finns ju ett ord för det så absolut att det är högst verkligt också: separationsångest. Har du separationsångest försök möt ditt inre barn… Osv osv.

  Trådstartaren

  ❤️

Visar 5 inlägg - 1 till 5 (av 5 totalt)
4

Du måste vara inloggad för att svara på denna tråd.

Vi har gjort en säkerhetsuppdatering på Mind forum som innebär att logga in-förfarandet har ändrats. Du kommer i samband med att du loggar in få ditt lösenord skickat via e-mail.

Vissa användare kan för närvarande uppleva att inloggningen tar lång tid. Vi jobbar på problemet och hoppas att kunna åtgärda detta inom kort.