Skapade svar

Visar 12 inlägg - 1 till 12 (av 2,182 totalt)
0
 • som svar på: Tråkig

  Det är många som inte klarar av att komma förbi den här biten har jag märkt. Trauman som hänger tungt över dom och det enda de vill göra är att spola tillbaka tiden. Verkligen inte konstigt, men inte heller produktivt. Man kan inte alltid komma bort från tankarna men man måste hitta någon form av taktik att vända det till något användbart. Att lära sig definiera det så som du gör är fint och så himla viktigt. Ju fler ord man hittar för att förklara sina tankar och känslor men även sin personlighet desto lättare tror jag det är att få ett rikare liv. Det blir lättare att särskilja de negativa känslorna från de positiva och därmed kan man lära sig att må bra samtidigt som man mår dåligt.. om ni förstår.

  Håller med, så obeskrivligt svårt att komma över den tröskeln att klara av att vända blad. Om man skulle göra en manual till någon tycker jag första sidan borde handla om att försöka beskriva sin historia, sätta den i ord. Det verkar jättevanligt att folk går runt och är historielösa.

  Taktik tror jag också på, bra sagt!

  Psykisk ohälsa är knepigt. Det behövs inte en dysfunktionell uppväxt eller trauman heller för att hjärnan ska få för sig att få självmordstankar eller uppleva livet som meningslöst. Det är outforskade marker som vi bara kan hantera genom att reflektera över våra känslor och tankar och lära oss styra dom. I det hela kan jag separera alla mina känslor från varandra. De överlappar inte och ”smittar” av sig på allt. Oftast… Jag kan njuta av småsaker och vara tacksam för skitsaker som samtidigt gör mig förbannad. Visst kan man tänka på vad man hade kunnat göra annorlunda om man ändrade på en sak i sitt förflutna men ett helt annat liv ryms inte inom vår kapacitet att tänka.

  Håller med. Vissa säger också att det kan vara så att generationer ärver trauman, så även om man själv inte har råkat ut för något så kan man uppleva exempelvis självmordstankar eller ha svårt för utsatthet pga. vad tidigare generationer upplevt. Jag vet inte om det stämmer men tänker på det ibland när folk säger att de inte har någon aning om varför de mår så himla dåligt. Kanske beror det på detta då.

  Tycker det låter stort att du kan separera dina känslor. Även att njuta och vara tacksam är fan stort alltså!

  som svar på: Tråkig

  <3 Menar egentligen lite mer så att detta med tankar kring ”vad som kunde varit, om inte..” också kan handla om att känna sig bestulen på delar av sitt liv och sin identitet? Träffat lite folk som exempelvis blivit så skadade av sina uppväxter att de inte kunde skaffa barn när den tiden begav sig. Livet har mer eller mindre bara gått åt till att överleva. Samtidigt som jag subjektivt upplever att de blomstrat något otroligt i sina inre liv. De är som sagoväsen. Jag kan inte beskriva det på något annat sätt. Det är något som skimrar och är vackert över dem. Något levande.

  De har oftast verkligen läkt, men kan leva ganska torftiga liv; Ingen partner, inga barn, de har ont överallt och återkommande problem och oro med allt möjligt som ofta är framförallt praktiska grejer (typ problem med någon jobbig myndighet). Dessa människor brukar säga att de tror att deras bakgrunder gjort de till bättre medkännande människor. De har blivit starkare av deras erfarenheter och jag är den första att tro dem. För de är levande bevis att så är fallet, det är inte bara tomma ord eller beskrivningar.

  Sedan finns den andra kategorin som inte tycker om vilka de blivit alls, vad det verkar. Som drömmer om det ”normala”. Ja kanske svenssonlivet, då. Som upplever att de blivit så skadade av det som hänt att det dödade dem själsligt. Detta är otäckt att lyssna på tycker jag. För jag tror även dessa människor. De har istället kanske kunnat arbeta hela tiden, de har inte ont någonstans, men istället blivit bestulna deras inre ljus och livslåga. Alltså en helt annan typ av stöld. Dessa brukar oftast jämföra sig med sina ”parallella tvillingjag” och behöva gå igenom någon djup sorgeprocess i sin terapi, som är högst verklig och livsviktig, tror jag.

  <3 Gud så förskräckligt och stressande. Inte undra på att du fått ont i magen och mår jättedåligt, fina du.

  Tycker du kan säga att du påminns om att din far försökte ta sitt liv, när hon frågade varför du blev så ledsen. Förövrigt var det väldigt okänsligt av henne att säga så till dig, tycker jag. Lite respektlöst och hjärtlöst. Även fast hon uppenbarligen mår jättedåligt är det ju inte okej att bete sig precis hur som helst emot er föräldrar. Och känslor ska ju få finnas – det gäller åt båda hållen. Även det om offerkofta tycker jag var en trist kommentar. Känslan jag får just nu angående dottern är att hon verkar gå på styva linan. Hon beter sig väldigt, väldigt knepigt. Behöver hon kanske snarare gränser?

  som svar på: Tråkig

  <3 Tror också det finns många människor som behöver råka rejält illa ut själva för att känna empati med andra inom områden där de själva tagit skada. Förmodligen är jag likadan att jag brinner extra mycket för, och vill gärna hjälpa folk som har liknande trauman som jag själv.

  Undrar också ibland vem man hade varit ifall man inte haft en dysfunktionell uppväxt, eller haft dessa trauman i bagaget. Ifall det hade gjort en till en bättre eller sämre version än den man är idag. Vet att jag hört genom åren folk sörja vem de blev och varit övertygade om att de borde ha skapats till någon annan. Liksom att själva uppväxtvillkoren tog bort delar av deras personlighet, styrka och typ karaktär. Att det finns en sorg i det. Jag tänkte nog så också förr att jag kände mig liksom trasig och som att det saknades delar av mig någonstans- men jag förstod inte för mitt liv var dessa var eller hur jag skulle känna mig hel igen. Så känner inte jag idag riktigt, alltså att ha ett behov att aktivt fundera över den här ”parallella tvillingen” man kunde ha varit idag. Men ibland undrar jag om inte den människan hade fixat sig en familj, ett typ hyfsat välbetalt arbete och även en partner – varit en svensson. Glad, tillfreds och lättsam, kanske.

  Medan den jag blev är mycket mer inåtbunden/intuitiv och tar risker på ett helt annat sätt, tror jag. Jag har nog utmanat livet på ett sätt jag inte tror jag hade gjort utan alla dessa fasansfulla erfarenheter. Det är som att livet blivit läskigare, opålitligare och mer intressant och spännande, rikare på samma gång. Tänker ibland att jag också skrivit fram en persona under alla dessa år där fokus varit på att läka. Innan jag började skriva trodde jag att mitt inre var kusligt tomt. Men det har inte visat sig stämma och det är en förvånande insikt vad man kunnat hitta däri.

  Hur tänker ni där?

  <3 Fina du, hjärtskärande läsning. Det jag tror är att de här människorna som du har, och tidigare har haft, i ditt liv inte alls lärt känna dig över huvud taget. Vi lever i ett väldigt ytligt och snabbt samhälle där folk verkar tappat förmågan att stanna upp, undersöka och interagera med människor på ett djupare plan. Ta reda på exempelvis dina styrkor, förmågor, personlighet och vad just du kan bidra med – lära känna hela dig helt enkelt.

  Jag tror en idé när det är såhär att man ger betydligt mer än vad man får tillbaka i ansträngning/effort kan vara att skydda sig själv genom att ta avstånd. Hörde någon säga att när folk är liksom övertydliga med att ge en brödsmulor kan man tidigt i en relation identifiera inför sig själv – jaha här är det en brödsmula. Intressant, då vet jag det. Tack för denna totala övertydlighet.

  För att ge rum till en tårta behöver man ofta göra sig av med alla dessa brödsmulemänniskor som inte förmår bättre, tror jag. Det säger också jättemycket om personerna själva när de inte ger tillbaka – det säger extremt lite om dig eller ditt människovärde. Men jag vet precis känslan, den är fruktansvärt smärtsam. Emotionell smärta tror jag det kallas när folk skapar den här ångestfyllda och inhumana upplevelsen inom en. Du förtjänar bättre!

  Stor kram

  som svar på: Tråkig

  <3 Åh, ja precis, istället för ”social kontakt” behöver man väl snarare ”mänsklig kontakt”? Det vill säga ömsesidig mänsklig förståelse. Folk som kan komma in i ens mycket privata inre värld, som lyssnar utan att döma och även åtminstone försöker se världen ur ens eget unika perspektiv – även om det bara är en glimt. Dessa människor är svåra att få tag på men de är absolut nödvändiga för ens lycka, känns det som.

  Det här var en kul tråd! Tack för det <3

  som svar på: Tråkig

  <3 Ja, det kan nog upplevas intensivt och spetigt, tror jag.

  Kan känna igen det när någon avbryter ens ”flow”, tänker att det snudd på tar en tillbaka till verkligheten, vilket inte är det lättaste alla gånger.

  Tänkte lite mer på ämnet om att bli speglad och kom på där att jag nog är mindre intresserad av validering i grund och botten och istället mer intresserad av skydd. Litegrann som att inte generellt  uppleva eller ha behov att andra alls håller med en, men där jag måste känna att motparten inte kommer att skada, även om rädslan för att bli skadad förmodligen är djupt omedveten. Det är nog ganska subtila skillnader också mellan att vilja bli förstådd (och därmed inte skadas) och att valideras.

  Kom på också (visar en viss självinsikt kanske) att jag tror ofta på att lösa problem och övertala andra genom att erbjuda alternativa perspektiv. Faktum är att jag tror i allmänhet på att lösa problem genom att skifta perspektiv tills lösningen blir klar. Jag tycker mig se att jag erbjuder dessa skift till andra som ett ”a-ha ögonblick” emellanåt. Alltså mer att ge och bidra med ”insikt” än ”inspiration”. Jag tänker att du är mer inspirerande. Ja faktiskt väldigt inspirerande!

  Folk brukar säga till mig att de upplever mig vara väldigt medveten generellt. Jag vet inte riktigt vad det betyder. Men tror det hör ihop med insikter.

  Det tror jag också många gånger är hur jag själv vill bli bemött. Alltså att man dissekerar problemet för att förstå kärnan och sedan pratar om vilka tillvägagångssätt som är det mest optimala. Då känner jag mig otroligt förstådd, sedd och på kuppen har lärt mig något nytt. Det är heller inte validering tror jag utan det är att vilja/orka vara med på resan dit.

  Tänker att visst är det väl så att man oftast behandlar andra som man själv vill bli bemött?

  som svar på: Tråkig

  <3 Exakt och jag tror också det kan vara så att en självcentrerad person anklagar inte sällan andra för att vara just självcentrerade, när de pratar och öppnar upp sig om sig själva (oftast på ett väldigt normalt sätt). Det är kanske detta som blir problematiskt också med spegling och att ta in andras upplevelser av en. Den här som förmodligen upplevs som arrogant och självcentrerad av alla möjliga människor, lär inte ta till sig den informationen utan är istället snabb på att upplysa andra om ”deras brister”. Det är mina erfarenhet iaf av de som i särklass varit extremt självupptagna och människoföraktande. Folk säger till dem exakt detta, men de lyssnar inte.

  Det var spot on det du skrev om att dras till annorlunda typer men så sant också att det inte fungerar när spelreglerna är helt olika. Någon roffar åt sig nästan allt.

  Svårigheten upplever jag vara att just hitta den där balansen mellan att öppna upp sig och intressera sig för den andra. Jag kan absolut finna mig själv i att jag bara pratar om mig själv. I nästa stund är det något hyperfokus på motparten. Försöker ständigt öva på den balansen för tycker inte det sker särskilt naturligt.

  som svar på: Tråkig

  <3 Håller med, och det där hälsosamma är nog nyckeln också skulle jag tro. Urvalet.

  Tror generellt att nyfikenhet hör ihop mycket med empati. Lyssna och ta in någon annans upplevelser. Om det tillför en ny dimension i sitt inre är det en win-win-situation men är inte folk ganska lika varandra generellt? Det är mycket samma information som sägs? Det är ganska sällan man blir sådär blowned away och känner bestående intryck av någon ny tanke som förmedlas?

  Jag kan dock hålla med om att det kanske just är vad man letar efter, personer som tillför något nytt. Om jag tittar på kompisar generellt är de mer eller mindre allihopa annorlunda. Det har fascinerat mig genom åren att lyssna på dem. Så kanske har man gått i den sluga fällan liksom. De har ju absolut inte heller oftast intresserat sig för andra, exempelvis mig då. Jag håller det som dealbreaker, som sagt, där någon tillför något från sitt eget inre inte är tillräckligt för mig. Det måste visas nyfikenhet på motparten i högre grad. Empatin måste in.

  som svar på: Tråkig

  <3 Tycker det var en intressant aspekt om att vilja skapa nyfikenhet hos andra och att hålla sin partner ”vaken”.

  Tänker litegrann att det oftast är mycket enklare att öppna upp någon annan, visa genuin nyfikenhet av dennes inre värld men att det just kan bli som ett ”gemensamt projekt” då att vi ska lära känna denne person, och så glöms man själv bort på vägen, det blir ensidiga relationer. Det hamnar åtminstone jag i hela tiden känns det som. Alltså att hålla kvar personer kan vara jätteenkelt när man möter personer som är otroligt intresserade av sig själva så att säga, haha.

  Det kanske är på ett sätt liknande det du beskriver, att lyckas skapa denna nyfikenhet också på en själv – alltså att denna intresserar sig för en själv är verkligen svårt?

  Jag tycker det är enklare att se andra men jättesvårt att få syn på mig själv. Förmodligen speglar sig det också i olika situationer.

  Läste om första inlägget nu och det med desperation eller berätta roliga historier blir väldigt lätt att ta till när man vill bli lite sedd och känner stor frustration. Jag vet inte heller hur man gör för att folk ska vilja stanna kvar.

  Jag har läst att det är viktigt att träffa personer som vill skapa emotionell kontakt. Som uppmuntrar att man öppnar sig. Som vill veta mer – blir glada av mer information. Och att de personer som inte gör så, visar intresse, är dealbreakers, såna ska man inte umgås med eller ha i sitt liv.

  som svar på: Tråkig

  <3 Tänker på förändring också, men vad är det slutgiltiga målet? Är det att ha bättre relationer med folk eller allmänt att känna att man har en given plats på den här planeten? Om man en dag skulle få uppleva att man känner sig själv jätteväl, innebär det då att man förhoppningsvis känner sig stolt över det man har upptäckt? Eller är det att känna ett tomrum inför sig själv, ett hål, när man inte vet vem man är på djupet? Tycker det är svårt att veta vad man strävar efter exakt när man vill lära känna sig själv bättre. Vet du vad du saknar?

  Just att bli speglad och älskad i sin dysfunktion eller vad man ska säga, i sin bräcklighet är nog viktigt. Men jag undrar om inte jag snarare vill bli sedd i mina styrkor, snarare. I min uppväxt var själva dynamiken så att den som var bra på något blev just extra ignorerad och osynliggjord. Det var inte i regel så att vi gick på varandra i våra svagheter utan det var just att ha extra mycket karisma/utstrålning, vara överlägsen de andra, det var det som var själva hotet i familjen. Avund. Min syster blev exempelvis förlöjligad och hånad av våra föräldrar när hon kom in på juristlinjen. För mig har det blivit bisarrt att senare bli kritiserad ute i livet, av andra, för vissa av mina svagheter. Blev mobbad hemma för att jag var så bra. Blev som vuxen mobbad på arbetsplatser och på konstskolor för att jag var för dålig – som person. Det är som ett nytt angrepp som inte jag är så van vid.

  Tänker på det också om att bli älskad, att det ordet handlar om att lyfta upp någon, göra den stark. Skapa självförtroende och samtidigt ge den frihet att få vara sig själv.

  Vad tänker du är att älska någon?

  som svar på: Tråkig

  <3 Tycker det låter jättestarkt att klara av att reda ut vad som är bitar man känner igen sig i, och vilket som inte stämmer överens med det din familj sagt och påstått. Tänker att det är så himla vanligt inom dysfunktionella familjer just att sätta etiketter på barnen. Det låter hemskt att du blivit så nedtryckt.

  Hörde någon vis gumma säga att man ska tro på kritik/spegling som kommer från hjärtat eller från någon som man vet älskar en. Tycker det finns något vackert och ”icke-gränslöst” i detta. Jag kopplar nog fortfarande ihop spegling med till viss del maktmissbruk. Började nu t ex tänka på de här förskräckliga sakerna som jag fick höra. Visst var det helt befogat, det som dessa personer sa om mig. Men det gjorde fan djup skada samtidigt. Det var så onödigt hårt och brutalt tycker jag. Påminde snarare om ett misshandlarbeteende än att vilja skapa förändring och harmoni. Dessa personer försvarade sig också med att säga att de minsann inte är perfekta, men nu råkade det bli såhär ändå, menade de. Jag tyckte absolut inte om det. Faktiskt en dealbreaker för mig efter det, att gå på någon så brutalt på det sättet i en nära relation.

  Kanske man ska lära känna sig själv ytterligare genom att vara ganska rädd om sig samtidigt?

Visar 12 inlägg - 1 till 12 (av 2,182 totalt)
0