Skapade svar

Visar 1 inlägg (av 1 totalt)
0
 • Trådstartaren

  Tack för era svar!

  Fick mycket bra input härifrån! Ringde även självmordslinjen och fick lite tankar från en som är van vid den här typen av situation.

  Jag har skrivit ihop några tips som jag hoppas ska vara till hjälp i gruppen utan att vara för specifika. Vi börjar som följer och sen kan vi alltid revidera dem framöver.

  Tips när du vill stödja någon i gruppen som berättar om sina självmordstankar:

  Visa respekt och ta personen på allvar. Undvik att skämta bort det du hört. Uppmuntra istället personen att berätta mer. Vad är det som känns tungt? Vad ledde upp till detta? Hur ser läget ut? Är personen ensam? Finns det någon personen skulle vilja kontakta?

  Undvik antaganden då det kan kännas drömmande. Öka din förståelse genom att fråga. Om du gör ett påstående kan du söka bekräftelse hos personen genom att lägga till ett ”stämmer det?” efteråt.

  Visa acceptans. Det är ok att må dåligt. Det är ok att ha känslor och tankar. Lyssna. Du behöver inte värdera vad du hör. Bekräfta att du hört och förstått genom att svara t.ex. ”OK”, ”jag förstår” och spegla/återge vad personen sagt.

  Undvik pepp-talks och quick-fixes då det lätt upplevs avfärdande och förminskande för den som delar med sig. Du behöver inte ta på dig ansvaret för att laga eller bli av med det onda.

  Bygg förtroende. Du kan påminna personen om att det finns hjälp att få och uppmuntra till att söka vård men BE OM LOV innan du delar information med utomstående eller kallar på hjälp. Du kan ställa frågor som:

  Skulle du vilja att någon kom till dig nu?

  Kan du ringa själv?

  Vill du ha hjälp med det?

  Om du ska ringa 112 för någon annans räkning behöver du be personen om namn, personnummer, plats/adress och mobilnummer att förmedla till larmcentralen.

  Uppmana personen att skjuta upp sina planer på självmord. Kan det vänta tills senare eller kanske tills imorgon? Ta en liten bit i taget.

  Gör en överenskommelse. Sätt upp ett enkelt mål som att lova att höra av sig med en rolig bild till dig nästa dag.

   

  Kram till er!

Visar 1 inlägg (av 1 totalt)
0