Skapade svar

Visar 1 inlägg (av 1 totalt)
0
  • Hej, jag har också en sambo som har gått igenom en psykos för flera år sedan. Vi var inte tillsammans under hans psykos men jag har sett honom med psykotiska symptom i form av tankestörningar. Mitt tips till dig är: lär dig så mycket du kan om psykoser. På så sätt kommer du ha bättre förståelse för henne när hon kommer ut igen. Dessutom kommer du att kunna bemöta henne på ett bättre sätt vilket kan hjälpa henne om hon är förvirrad.

    Min sambo får ibland tankestörningar, utan att befinna sig i en psykos, och fungerar helt normalt. Ungefär en gång i månaden blir hans störande tankar mer förekommande under en veckas tid. Under denna tiden så märker jag att han är väldigt långsam på att svara då han får svårt att fokusera och måste blir klar med en tanke. Dessa tankarna kommer som ”röster” och är inte tankar som han själv vill tänka och han säger att dem är helt knäppa och att han inte håller med om dessa. Det är ytterst svårt som närstående att förstå hur detta upplevs, men jag tycker att jag hjälper honom när jag beter mig normal, alltså som vanligt. En person som haft eller har psykos kan lätt bli förvirrad och förlora sig själv eller vad som är verkligt, därför är det viktigt att du inte beter dig underligt och att du svarar på hennes frågor på ett rationellt sätt. Det är alltså inte läge att vara filosofisk. Tex min sambos tankar kan få ”fäste” och göra honom osäker på hur medvetandet fungerar hos andra människor. Han kan bli osäker på om andra människor verkligen finns på deras insida. Sådana här funderingar är något som han måste ha tänkt på mycket och efter ett antal dagar gjort sig själv så pass förvirrad att han tappat sin ursprungliga tro och säkerhet som vi andra känner. Alltså, vi utan psykotiska symptom förlitar oss på att andra människor är medvetna eftersom vi kan kommunicera och får ett logiskt gensvar.

    Jag hoppas detta hjälper något. Det är svårt att säga hur läget är med din sambo eftersom det är så nytt. Prata med psykiatrin om hennes tillstånd och lär dig förstå. Det kan absolut gå över och blir som vanligt igen så tappa inte hoppet om henne. Med rätt hjälp kan hon snabbare komma upp på fötterna igen.

    Jag vill också säga att du ska vet att du inte är ensam. Jag mår också jättedåligt när läget är instabilt här hemma.

Visar 1 inlägg (av 1 totalt)
0